İçerik güncelleniyor...…
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...…
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...…
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...…
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...…
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...…
Devamını OkuHamilelikte yaşanan hastalıklar anne adaylarını en çok endişelendiren konulardan biridir. Hamilelikte çıkan hastalıklar konusunda kaygılanmak gayet doğal olsa da bu konu strese sebep olmamalıdır. Gebelik dönemi anne adaylarının sağlık yaşama geçtikleri, zararlı alışkanlıkları bıraktıkları ve yeni bir yaşam tarzı edindikleri özel bir dönemdir. Bu dönemi fırsat bilerek hamileler hayatlarında olumlu yönde değişiklikler yapabilirler. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak bunlardan bir tanesidir. Bu sayede de hamilelikte obezite, gebelik şekeri gibi ciddi bir problemi azaltmış olmaktayız.
Sağlıklı koşulları oluşturmamıza rağmen hamilelikte, hamilelik fizyolojisi nedeniyle bazı hastalıklar görülebilmektedir. Ayrıca hamilelikte tansiyon hastalığı, tiroid hastalığı, hamilelikte kolestaz, pıhtılaşma problemleri de görülebilmektedir.
Hamilelikte ne gibi rahatsızlıklar olur sorusunun yanıtını şu maddeler ile verebiliriz;
Gebelik döneminde enfeksiyondan korunmak için her gün en az 2 buçuk litre su tüketimi ve bunun yanında taze sıkılmış meyve suyu da tüketilebilir. Özellikle ambalajlı ve şekerli içeceklerden kaçınılmalıdır. Hamilelik döneminde enfeksiyona yatkınlığın artması bağışıklık sistemi ile alakalı olduğundan beslenmeye de dikkat edilmesi önerilir.
Gebelikte görülen şikayetler arasında sabahları yaşanan bulantı ve kusmalar, tükürük salınımında artış, normalden daha sık idrara çıkma, özellikle son aylarda idrar kaçırma, bel ve sırt gibi kas ağrıları, baş ve karın ağrısı, mide ile ilgili sorunlar, kramplar ve varis (özellikle bacaklarda), ellerde ve ayaklarda ödem, şişkinlik ve kabızlıktır. Ayrıca uyku problemleri, burun kanaması, el ve ayak uyuşmaları, vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı, gebelik şekeri / zehirlenmesi, kilo alma, bel kalınlaşması, vücutta oluşan çatlaklar, saç dökülmesi, cilt sorunları , alerjik sorunlar, diş ve diş eti sorunları, vajinal kanama ya da akıntılar, göğüslerde şişlik ve benzeri değişiklikler ve cinsel problemler de görülebilir. Gebelik boyunca tüm bu fiziksel problemler haricinde anne adayında yorgunluk, depresyon, panik atak, unutkanlık, dikkat toplamakta a zorluk, depresif duygu durumları ve ağlama atakları gibi psikolojik sorunlar da yaşanabilir.
Hamilelik sürecinde yaşanabilecek hastalıklar bebeğe ve anne adayına zarar verebilecek tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Bu sebeple kronik hastalığı olan kişilerin ya da kronik hastalık şüphesi taşıyanların mutlaka gebelik öncesi hekim kontrolü yaptırmaları tavsiye edilir. Gebelik planlaması yaptığınız dönemde genel bir muayene yaptırarak hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilir; bedeninizin hamileliğe hazır olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte hangi hastalıklar tehlikeli sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir;
İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.