Kadınların Rutin Kontrol Muayenesi ve Tetkikleri

Kadın hastalıklarının erken tanısında ve önlenmesinde rutin kadın doğum muayeneleri çok önemlidir. İlk menstrüel dönem ile başlayıp belirli aralıklar ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kontrole gitmeniz tavsiye edilir.

Rutin olarak yapılan jinekolojik muayene kadının herhangi bir şikayeti olmasa dahi yılda 1 defa yaptırılmalıdır. Aktif cinsel yaşam başladıktan sonra ya da 18 ile 65 yaş arası her kadının yılda 1 defa rutin jinekolojik muayenesini yaptırması birçok kadın hastalığının erken tanı ve tedavisi açısından çok önemlidir. Yumurtalık kisti, bulaşıcı cinsel hastalıklar, miyomlar ve erken evre kanser türleri gibi pek çok hastalık, rutin kontroller ile tespit edilebilmektedir.

Rutin kontrol zamanları haricinde, hamilelik şüphesi, normal olmayan vajinal kanamalar, idrara çıkarken yanma, kötü kokulu ve renkli vajinal akıntı, enfeksiyon varlığı ya da pelvik bölgede ortaya çıkan bir sancı durumu varsa çok geçmeden hekiminize başvurmalısınız.

doc-dr-cigdem-abide

Kadınların Mutlaka Yaptırması Gereken Rutin Tetkikler

İlk cinsel ilişkiden ya da 21 yaşından itibaren rahim ağzınızdan yıllık veya en geç 3 yıl aralar ile smear (smir) testi alınmasını ve 25 yaşından sonra bu teste HPV (Human Papilloma Virüs) tarama testinin eklenmesini önermekteyiz.

Her banyoda meme muayenesini kendinizin yapmanızı, 40 yaşından sonra ise düzenli aralıklarla mamografi ve meme ultrasonu yaptırmanızı önermekteyiz. 50 yaşından sonra ise belirli aralıklar ile gaytada gizli kan baktırıp ve kolonoskopi yaptırmanızı, kolon kanseri erken tanı ve önleme açısından tavsiye etmekteyiz.

rutin-jinekolojik-muayene

kadin-dogum-muayenesi

Rutin Jinekolojik Muayene Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın doğum muayenesi esnasında smear testi yapılma ihtimali olduğundan, doktorun önerdiği başka bir durum olmadığı sürece muayene zamanınızı regl kanaması bittikten sonraki döneme denk getirmenizde yarar var. Kadın doğum muayenesinden ortalama 2 gün öncesinde, tampon kullanımı, cinsel ilişki, vajina içerisine sıkılan herhangi bir sıvı, köpük ya da jel madde, tedavi amaçlı sürülen krem veya temizleyici sıvı kullanımı tamamen kesilmelidir.

Daha önce hiç cinsel ilişki yaşanmayan kişiler için ise doktor uygun muayene yöntemini seçecektir. Bu kişilerde bazı durumlar haricinde vajinal muayene yapılmaz, rektal muayene yapılabilir veya abdominal ultrasonografi ile tetkikler tamamlanabilir.

Kadın Doğum Muayenesi Nedir?

Aktif cinsel hayatı olan hatta çocuk sahibi olan kadınlarda dahi vajinal muayene esnasında acı hissetme korkusu görülebilmektedir. Fakat bu korkunun gereksiz olduğunu anlamak için; vajina yapısını, muayene sırasında kullanılan aletlerin boyutlarını ve malzemelerini bilmek yeterlidir. Jinekolojik muayene sırasında sıklıkla kullanılan spekulum isimli alet, penisten çok daha incedir. Öte yandan vajinal ultrason cihazı ya da spekulum gibi aletler üzerine, vajinaya girilmeden önce bol miktarda jel uygulanır. Böylelikle alet kayganlaşarak vajinaya kolaylıkla girer. Yalnızca spekulumun, vajinada yeterli açıklığı sağlamasıı amacıyla bir miktar açılması, biraz baskı hissi yaratacaktır ve bu da acıya sebep olabilecek şiddette bir baskı değildir. Kullanılan bir diğer alet de smear testi için kullanılan smear çubuğudur. Çubuğun ucundaki fırça benzeri yapı, son derece yumuşaktır ve tahriş edici herhangi bir malzeme içermez.

kadin-dogum-muayenesi-nedir

kadin-dogum-muayenesi-nasil-yapilir

Kadın Doğum Muayenesi Nasıl Yapılır?

Yapılan muayene esnasında hafif bir rahatsızlık hissi olabilir ancak başka bir ağrı yaşanmaz. Muayene ortalama 10-15 dakika kadar sürer. Doktor şikayetinizi dinledikten ve tıbbi geçmişinizle ilgili olarak sizinle görüştükten sonra jinekolojik muayene için farklı bir odaya gönderilebilirsiniz. Doktorunuzun asistanı size bir önlük vererek ve kıyafetlerinizi elbiselerinizi çıkarıp hazırlanmanızı rica eder. Jinekolojik masa denilen muayene masasına uzandığınızda artık muayeneye hazırsınız demektir. Jinekolojik muayene, elle ve spekulum denilen steril tek kullanımlık bir alet ile yapılır. Ardından ise jinekolojik organların ultrason değerlendirilmesi yapılarak sona erer. Gereken durumlarda rektal muayene de yapılabilir.

Jinekolojik muayene sırasında vücudun şu bölümleri tetkiklere tabi tutulur;

  • Vulva (dış genital organlar)
  • Rahim (Uterus)
  • Rahim ağzı (serviks)
  • Yumurtalıklar
  • Mesane

Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide

İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.