Aile planlaması nedir sorusunun yanıtı çok önemlidir. Çünkü özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve düşük-orta gelirli ülkelerde üreme çağındaki kadınların yarısı çocuk istememektedir ancak milyonlarcası planlamadan ve istemeden gebe kalmaktadır. Ve bu gebelikler kürtaj veya önermediğimiz birçok yöntem ile sonlandırılmaya çalışılmaktadır. Kadınlarda yarattığı stres, üzüntünün yanında, enfeksiyon, rahimde yapışıklık durumu, tekrar çocuk sahibi olamama, ölüme kadar giden üzücü olaylarla sonuçlanabilmektedir. Aile planlaması tam da bu konuda yardımcı olmaktadır.
İçindekiler
Aile Planlaması Nedir?
Aile planlamasının amacı istenmeyen gebelikleri sonlandırmak değil, istenmeyen gebeliklerin oluşmasını önlemek, istenen gebeliklerin sağlıklı bir şekilde uygun zaman ve ortamda, planlı olarak gerçekleşmesini sağlamak için çiftlere yardımcı olmaktır.
Aile Planlaması Ne İşe Yarar?
Aile planlaması sayesinde evliliğinizin, hayatınızın ve kariyerinizin gidişatını kendiniz belirleme fırsatına sahip olursunuz.
Aile planlamasının yararları şu şekilde sıralanabilir;
- Hayatınızı kurtarır. Sık ve çok hamile kalmayı önleyerek gebeliğe ve doğuma bağlı oluşabilecek hastalıkları önlemektedir.
- Anne ve çocukların daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Daha az çocuk ve her bir çocuğa daha fazla zaman ve bütçe ayrılmasını sağlar.
- Hamileliği ertelemeyi ve genç yaştaki kadınların okula devamını sağlamaktadır.
En Erken Gebelik Yaşı Ne Olmalıdır?
Reşitlik yaşı olan 18 yaşın altında gebe kalınması hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan önerilmemektedir.
İki Doğum Arası En Az Ne Kadar Süre Olmalıdır?
İki doğum arasındaki süre en az 2 yıl olmalıdır. Rahmin ve vücudun kendini toparlaması için en azından 2 yıl beklenmelidir.
En Çok Kaç Sezaryen Doğum Yapılabilir?
Kesin net bir sayı belirtilmek doğru olmaz. İkinci sezaryenden sonrası risklidir. Ancak genel görüşe göre üç sezaryenden sonra plasenta yapışma anomalileri ve ameliyat komplikasyonlarının artması sebebi ile 2 sezaryen doğumdan sonra gebe kalınmaması önerilmemektedir. Aile planlaması bu noktada büyük önem taşır.
Aile Planlaması Yöntemlerinden En Etkili Olanı Hangisidir?
Aile planlaması yaparken birtakım soruların cevaplarını aldıktan sonra danışanlarıma eğitim verip beraber seçim yapmamızı tercih etmekteyim, bu sorular;
- Kaç yaşındasınız?
- Çocuk sahibi olmak istiyor musunuz?
- Hamilelikten korunmak mı istiyor musunuz
- Çocuğunuz var mı?
- En son ne zaman doğum yaptınız?
- Emziriyor musunuz?
- Doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde misiniz?
- Bildiğiniz bir hastalığınız var mı?
- Kalıcı bir yöntem mi istiyorsunuz, ileride çocuk yapma planınız var mı?
- Daha önce aile planlaması eğitimi aldınız mı? Doğum kontrolü için herhangi bir yöntem kullandınız mı? Neleri kullandınız?
- Partnerinizle konuştunuz mu? Partneriniz size destek oluyor mu?
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunmak istiyor musunuz?
Bu soruların cevaplarına göre daha detaylı bilgi verip, size en uygun olan yöntemi seçmek en doğrusu olacaktır.
Doğum Kontrol Amaçlı Hangi Yöntemleri Kullanabilirim?
Aile planlaması için doğum kontrol yöntemlerini bilmek gerekir. Doğum kontrolünde en etkili yöntem hangisi sorusuna yanıt için şu seçenekleri gözden geçirebilirsiniz;
Gebeliği Önleyici Modern Yöntemler:
- Kadınlarda: Hormonal Yöntemler ve Rahimiçi Araçlar (Spiraller), Bariyer Yöntemleri
- Erkeklerde: Bariyer Yöntemi
Gebeliği Önleyici Cerrahi Yöntemler;
- Kısırlaştırma
Gebeliği Önleyici Doğal Yöntemler;
Adet döngüsü kullanılarak gebelikten korunma ya da gebelik planlama yöntemleridir;
- Geri çekme yöntemi (Coitus Interruptus)
- İlk 6 Ay Düzenli Emzirme
En etkili yöntem cerrahi olarak uyguladığımız kadında ve erkekte döl yolunun yani tüplerin kesilip, bağlanmasıdır. Bu yöntem çocuk sahibi olmak istemeyen ve doğum kontrolü ile ilgili sürekli bir çaba göstermek istemeyen çiftlere tavsiye edilebilir.
Aile planlamasında neler yapılır?
Aile planlamasında çiftlerin yaşamlarında doğru zamanda çocuk sahibi olabilmeleri için doğum kontrol yöntemlerini belirlemek üzere yöntemler uygulanır.
Aile planlaması yöntemleri nelerdir?
Aile planlamasında doğum kontrol yöntemleri, bariyer yöntemleri, rahim içi araçlar, cerrahi yöntemler bulunur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak ve doğru zamanda çocuk sahibi olmak için kullanılan yöntemlerdir.
Aile planlaması doktoru ne yapar?
Aile planlamasında doktorun görevi çiftlere hamile kalmak ve doğum yapmak için uygun şartların ne olduğunu aktarmak ve doğru yöntemleri, yanlış bilgileri açığa çıkarmaktır.
Aile planlaması ve önemi nedir?
Aile planlamasının amacı çiftlerin ve çocuğun sağlığını korumaktır. Çok sık doğum yapan kadınların üreme sağlığı korunur, bebeklerin ölüm oranlarının azalması hedeflenir, hem ailenin hem çocuğun mutlu ve sağlıklı şekilde bir yaşam sürmesi amaçlanır.
En iyi doğum kontrol yöntemi nedir?
Bu yöntem çiftlere göre değişmekle birlikte genel olarak doğum kontrol hapı kullanımı ve rahim içi araçlar güvenilir yöntemlerdir. Bunların doktor önerileri dahilinde olması gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Erkek üreme organlarının ana görevleri sperm üretmek, depolamak, taşımak ve orgazm ol…
Devamını Oku