Kısırlık

yardimci-ureme-teknikleri-nelerdir

Yardımcı Üreme Teknikleri Nelerdir?

Yardımcı üreme teknikleri, doğal yollar ile gebe kalamayan çiftlere uyguladığımız tıbbi yöntem ve tedavilerdir. Doğal yollarla hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda uygulanan farklı tedavi yöntemleri vardır. Yumurtalıkların uyarılması (ovaryan indüksiyon) ve aşılama (intrauterin inseminasyon), tüp bebek (IVF, ICSI) tedavileri bu yardımcı üreme teknikleri arasında yer almaktadır.  

Devamını Oku
asilama-intrauterin-inseminasyon

Aşılama (İntrauterin İnseminasyon)

Aşılama nedir sorusu doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin yanıtını araştırdığı bir sorudur. Aşılama yöntemi, kısırlık tanısı ile başvuran çiftlere uygulanan üremeye yardımcı bir yöntemdir. İntrauterin İnseminasyon yani aşılama yöntemi erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında yıkanıp, hareketliliği en yüksek olan spermlerin seçilip, yumurtlama döneminde anne adayının rahmine ince bir kateter yardımıyla aktarılması işlemidir.

Devamını Oku
infertilite-kisirlik-ne-demektir

Kısırlık (infertilite) Nedir?

Her 10 çiftten birisi bu durum ile karşılaşabilmektedir. Eşlerin her ikisinin de muayene edilip tetkikleri, gerekirse de tedavileri yapılmalıdır. İnfertilite, 1 yıl düzenli ilişkiye rağmen gebe kalınamaması durumudur.

Devamını Oku
kisirlik-tedavisi

Kısırlık Tedavisi

Bir çift olarak sorunun kimde olduğunun yarattığı psikolojik baskıyı ele almak ayrı bir başlık altında incelenecek uzun bir konu. Maalesef ki psikolojik baskı, suçluluk duygusu vs..

Devamını Oku
tekrarlayan-gebelik-kayiplari

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan Gebelik Kaybı veya Tekrarlayan Düşükler Tüm bilinen gebeliklerin %15’i gebelik kaybı ile sonlanır 2 veya daha fazla ardışık gebelik kaybı üreme çağındaki kadınların % 5’ ini etkilemektedir.

Devamını Oku
kisirlikvestres

Kısırlık ve Stres

İnfertilite yani kısırlık, 1 yıl düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebe kalınamaması durumudur. 35 yaş altında, 1 yıl düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olunamıyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. 35 yaş üzerinde ise daha fazla zaman kaybetmemek için bu süre 6 aydır. Adet düzensizlikleri olan veya kadın hastalıkları nedeniyle ameliyat geçmişi olan ve gebelik planlayan kadınlara ise, kısırlık araştırmaları beklenmeden yapılmalıdır.

Devamını Oku
endometriozis

Endometriozis

Endometriozis, çikolata kisti olarak da bilinmektedir. Yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ya da karın boşluğu gibi rahim dışı bölgelerde rahmin iç kısmını kaplayan endometrial dokunun varlığı ile karakterize olan bir hastalıktır.

Devamını Oku
hic-sperm-olmamasi-azospermi-nedir

Hiç Sperm Olmaması (Azospermi) Nedir?

Azospermi denilen bu durum erkekten mastürbasyon ile alınan menide hiç sperm izlenememesidir. Sadece prostat ve çevresinden gelen sıvılar vardır ancak sperm yoktur.

Devamını Oku
histerosalpingografi-hsg

Histerosalpingografi (HSG)

HSG, rahim ve tüplerin yapısını inceleyip, olası sorunları saptayabilmemizi sağlayan bir görüntüleme ve tanı yöntemidir. Son teknolojik cihazlardan olan C kollu röntgen cihazları ile çekildiğinde çok ağrılı olmamaktadır. HSG filmi infertil hastalara ve tekrarlayan düşükleri olan hastalara önerilmekle birlikte, bazen düzensiz kanamaları olan hastalara da önerilmektedir.

Devamını Oku
polikistik-over-sendromu-ve-kisirlik

Polikistik Over Sendromu ve Kısırlık

Polikistik over sendromu, kadınlarda özellikle üreme çağında görülen ve kısırlıkla ilgili sorunlar ortaya koyabilen bir endokrin bozukluktur. Polikistik over sendromu, gebelikle ilgili olarak yumurtlama sorununa neden olabilir.

Devamını Oku
prolaktin-yuksekligi-ve-kisirlik

Prolaktin Yüksekliği ve Kısırlık

Prolaktin yüksekliği ve kısırlık arasında bağlantı olduğu gözlemlenmektedir. Kısırlık nedenlerinden biri prolaktin hormonunun aşırı yüksekliğidir. Fakat her prolaktin yüksekliğinde kısırlık görülmeyebilmektedir. Bu hormon yükseldiğinde kadın üreme organlarında sorunlar oluşabilmektedir. Oluşan sorunlar ise bu hormon  ile doğru orantılıdır. Kısacası bu hormon ne kadar yüksek ise yumurtalama fonksiyonunu da bir o kadar bozmaktadır.

Devamını Oku
endometrioma-cikolata-kisti-endometriozis-ve-infertilite

Endometrioma (Çikolata Kisti)

Endometrioma yani çikolata kisti, endometriozis nedeniyle oluşan bir kist türüdür. Çikolata kisti, kısırlık için bir risk faktörü oluşturabilir. Bu kistler yumurtlamayı ve yumurtanın rahim içerisine ulaşmasını engelleyebilir.

Devamını Oku

Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide

İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.