Kadının üreme fonksiyonlarının düzenli ve iyi çalıştığının göstergesi olan menstrüel dönemin süresi kadınlarda farklılık gösterebilmektedir. 21-35 gün arasında gerçekleşen adet döngüsü normal olarak kabul edilmektedir. İlk adet kanamasından diğer adet kanamasına kadar geçen süreye bir siklus denilmektedir.
Devamını OkuYumurtalık kistleri kadınlarda her yaşta görülebilmektedir ancak çoğunlukla üreme çağında izlenmektedirler. Yumurtalık kisti görüldüğünde bu durum sizin kısır olduğunuz veya kanser olduğunuz anlamına gelmemektedir. Kistler çoğu kadında adet döngüsünün belirli dönemlerinde oluşup bir sonraki adet döngüsünde yok olmaktadırlar. Bunlar fonksiyonel kistlerdir ve zararsızdır.
Devamını OkuKadınlarda önlenebilir kanser türleri arasında en önemlileri meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve Kolon kanseri olarak dikkat çeker. Bu bölümde Human Papilloma Virüs (HPV) ve etkilerinden, HPV aşısından, HPV ve rahim ağzı kanseri arasındaki ilişkiden, kolposkopi biyopsi, LEEP ve Konizasyon gibi rahim ağzı geniş biyopsilerinden, rahim anomalilerinden, miyomlar, rahim ameliyatları, polip gibi patolojiden bahsedeceğiz.
Devamını OkuKadın hastalıklarının erken tanısında ve önlenmesinde rutin kadın doğum muayeneleri çok önemlidir. İlk menstrüel dönem ile başlayıp belirli aralıklar ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanına kontrole gitmeniz tavsiye edilir. Rutin olarak yapılan jinekolojik muayene kadının herhangi bir şikayeti olmasa dahi yılda 1 defa yaptırılmalıdır.
Devamını OkuBireyler anne karnından başlayarak çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık dönemlerinden geçmektedirler. Ergenlik dönemi çocukluk ile yetişkinlik dönemi arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik dönemi biyolojik, psikolojik ve fiziksel değişimlerin yaşandığı, bir kadının belki de yaşadığı en karmaşık dönemdir.
Devamını OkuMenapoz bir kadının bir sene hiç adet olmaması durumudur. Yunanca Mens (ay), Pause (durmak) demektir. Menapozda yumurtalıklardaki foliküller tükenmekte ve buna bağlı olarak östörojen miktarı çok azalmaktadır.
Devamını OkuGenital bölgeyi dış ve iç genital bölge olarak ayırabiliriz. Kadınlarda vulva dediğimiz dış genital bölgede temas nedeniyle bazı yaralar oluşabilir.
Devamını OkuYumurtalık kisti her yaşta farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Adölesan dönemde, üreme çağında ve menopoz döneminde farklı türde kistler ile karşılaşılmaktadır.
Devamını OkuPolikistik over sendromu, kadınlarda görülen ve yumurtalıklarda kist oluşumu, vücutta bazı değişimler meydana getiren bir hormonal sorundur.
Devamını Okuİngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.