Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu bir yöntemdir. Birçok çift doğal yollardan çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayıp tüp bebek tedavisine başvururlar. Tüp bebek tedavisiyle, çiftlerin çocuk sahibi olma hayalleri gerçeğe dönüşebilir.
Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek, tıbbi olarak In Vitro Fertilizasyon (IVF) olarak da bilinen çiftlerin çocuk sahibi olmalarını sağlayan bir teknolojidir. Bu yöntemle, kadınların yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar koşullarında sperm hücreleriyle döllenmesi ve daha sonra oluşan embriyoların uterus içine yerleştirilmesiyle çocuk sahibi olması mümkündür.
Tüp Bebek için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Tüp bebek için gerekli şartlar her çift için farklılık gösterebilir. Tüp bebek tedavisi için öncelikle bir uzman görüşü alınmalıdır. Üreme sorununun belirlenebilmesi için hem kadın hem erkek muayene edilmeli ve tanı konularak uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Eğer farklı tedavi yöntemleri uygulanarak doğal yollarla hamile kalınma şansı varsa, değerlendirilir. Son çare olarak tüp bebek yöntemine başvurulur.
- Kadın veya erkeğin kısırlık teşhisi almış olması,
- Kadının fallop tüplerinin tıkalı veya zarar görmüş olması,
- Erkekteki sperm kalitesinin düşük veya sperm sayısının az olması,
- Kadının yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi,
- Sağlıklı bir rahim yapısının bulunması, tüp bebek için gerekli şartlar olarak sıralanabilir.
Tüp Bebek Süreci Nasıl İşliyor?
Tüp bebek süreci genel olarak kadından alınan yumurtaların erkekten alınan spermlerle birleştirilmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu süreç uzun sürebilir ve zorlu olabilir. Psikolojik olarak da çiftin bu sürece olumlu yaklaşması, tüp bebek tedavisinin çift için daha anlaşılabilir bir şekilde geçmesine yardımcı olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Tüp bebek tedavisi, uygulanan çiftin durumuna ve tedavinin planına bağlı olarak değişmektedir. Ortalama olarak 16-17 gün süren tüp bebek tedavisi bittikten sonra gebelik testinin yapılması için de 10 gün beklenmesi gerekmektedir.
Tüp Bebek Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla hamile kalmayı denemiş fakat gerçekleştirememiş kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir. 35 yaş altı kadınların en az bir yıl boyunca korunmadan düzenli bir ilişkiye girmeleri gerekir. Gelişen teknolojiyle birlikte tüp bebek tedavisinin başarı şansı giderek artmaktadır.
- Tanımlanamayan infertilite durumu mevcutsa,
- Kadında tüpler tıkalıysa,
- Erkeğin menisinde sperm bulunamamışsa,
- Rahim içerisinde hamileliğe engel olacak durumlar varsa,
- Hormon bozukluğu bulunuyorsa,
- Kadının 35 yaş üzeri olması ve doğal yollarla gebe kalamaması sorunu varsa tüp bebek tedavisi tercih edilmektedir.
Tüp Bebek Kimler İçin Gerekli?
Tüp bebek tedavisi, üreme sağlığıyla ilgili sorunlar yaşayan ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için gerekli olan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi herkes için farklı şekillerde yol alabilir. Bazı durumlarda erkek ya da kadının kısır olması, tüp bebek tedavisi için uygun olmaları için bir neden olabilir. Kadınlarda görülen polikistik over sendromu da hormonal dengesizliklere yol açabilir. Tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olma şansı artırılabilir.
Endometriozis görülen kadınlar, yumurtlama problemi yaşayan kadınlar gibi sperm kalitesi düşük erkekler, sperm şekilleri bozuk olan erkekler de tüp bebek tedavisi için uygun kişilerdir.
Tüp Bebek Öncesi Beslenme
Tüp bebek tedavisi öncesinde beslenme konusu özellikle dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir. Düzenli ve sağlıklı beslenme ile vücudu tüp bebek sürecine hazırlamak gerekir. Vitamin içeriği yüksek, antioksidan oranından zengin besinler tüketilmelidir. Sağlıklı beslenme, tüp bebek başarı şansını artırabilir.
Tüp bebek uzmanı doktorlar genellikle akdeniz tipi beslenme tarzını önermektedir. Taze sebze, meyve, tam tahıllı gıdalar, baklagiller, balık ve zeytinyağı ağırlıklı beslenmek, yumurta ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Protein tüketimini artırmak, şeker ve karbonhidrat tüketimini kontrol altında tutmak önerilir. Kafein ve alkol kesinlikle bırakılmalıdır. Günde en az 2 veya 2,5 litre su tüketimi önemlidir.
Folik asit başta olmak üzere çinko, demir, D vitamini, omega-3 gibi vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenilmelidir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde multivitamin ve mineral takviyesi almanız gerekebilir.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yumurta kalitesini, embriyonun rahime tutunma oranını ve gebelik şansını artırabilir. Özellikle Akdeniz diyeti uygulayan kadınlarda gebelik şansının yükseldiğini gösteren çok sayıda araştırma bulunmaktadır.
Sağlıklı beslenme aynı zamanda aşırı kilo veya obezite gibi hamile kalmayı zorlaştırıcı faktörleri de azaltarak tedaviye olumlu katkıda bulunur. Tedavi öncesinde ideal kiloya ulaşmak, başarıyı artıran en önemli faktörlerden biridir.
Tüp Bebek Öncesi Vitamin Takviyesi
Genel olarak son yıllarda vitamin takviyeleri önemli bir rol oynarken, tüp bebek sürecinde gerçekten vitamin takviyesi alınmasına gerek var mıdır? Vitamin takviyeleri hem kadın hem erkek için yumurtalık ve sperm sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan multivitaminlerdir. Ancak bazı araştırmalar bu vitamin alımının faydalı olmadığı yönünde yorumlar içermektedir. Bu durumda yapılacak en önemli şey doktorun önerisiyle hareket edilmesidir. Bilinçsiz şekilde alınacak vitaminler vücutta zararlı etkiler oluşturabilir. Tüp bebek öncesi vitamin takviyeleri doktor kontrolünde ve uygun dozda alınmalıdır.
Kadın doğum uzmanları tüp bebek tedavisinden önce folik asit, d vitamini, omega-3 desteği, çinko, koenzim Q10, e vitamini, selenyum, c vitamini gibi vitamin ve mineral takviyelerini önerebilirler.
Embriyo transferi sonrası tutunmayı artırmak için ağır işlerden ve stresten uzak durulmalı, doktorunuzun verdiği ilaçlar zamanında alınmalı, düzenli ve sağlıklı beslenmeli, bol sıvı tüketilmeli ve önerilen süre boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. Ayrıca transfer sonrası aşırı hareketsizlik yerine hafif yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılabilir. Tüp bebek tedavisi çiftin sorunlarına özel olarak yapılan bir tedavi olduğu için genelde güvenilir bir işlemdir. Ancak bazı durumlarda yumurtalıkların aşırı uyarılması (OHSS), çoğul gebelik, dış gebelik, ilaçların yan etkileri, enfeksiyon gibi riskler görülebilir. Ancak bu riskler genellikle kontrol edilebilir düzeydedir. Embriyoların dondurulması işlemi gebelik şansını olumsuz şekilde etkilemez. Embriyolar modern yöntemlerle güvenli şekilde dondurulur ve çözüldüğünde yüksek oranda canlılıklarını korurlar. Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması amacıyla yapılan hormon iğneleri ortalama 10-12 gün uygulanır. Tedavi süreci, hastanın yumurtalıklarının verdiği yanıta ve kişisel sağlık durumuna göre birkaç gün değişiklik gösterebilir. Embriyo transferinin ilk günü sakin geçirilmelidir. Yorucu aktivitelerden uzak durulmalı, sıcak duş veya banyo yapılmamalı, bol sıvı tüketilmeli ve doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan kadınlar ilk haftalarda ağır işlerden kaçınmalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı, düzenli doktor kontrollerini aksatmamalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, sigara ve alkolden uzak durmalıdır. Eğer bir çiftin tüp bebek tedavisi başarısız olmuşsa, bunun altında genetik anomaliler yatıyor olabilir. Bu durumda çiftin kromozom analizleri detaylıca incelenir. Eğer doğru tespit edilmişse ve genetik anomali nedeniyle tüp bebek tedavisi başarısız olduysa; tedaviyle embriyo elde edilir ve genetik analiz ile normal embriyolar transfer edilir. Tüp bebeğin tutunması için neler yapılmalı?
Tüp bebek tedavisinin riskleri nelerdir?
Embriyoların dondurulması gebelik şansını etkiler mi?
Tüp bebek tedavisinde iğneler kaç gün yapılır?
Transferin ilk günü nelere dikkat edilmeli?
Tüp bebek ile hamile kalanlar nelere dikkat etmeli?
Tüp bebek öncesi genetik test yapılır mı?
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Embriyo genetik analizi; Tüp bebekte oluşan embriyoların kromozomal yapısının incelen…
Devamını OkuPolikistik Over Sendromu (PCOS), kadınlarda hormon dengesizliğine yol açan ve doğurga…
Devamını OkuTüp bebek tedavisi, en az bir yıl boyunca çocuk sahibi olmayı denemiş fakat doğal yol…
Devamını Oku