Hamilelik ve Doğum

Düşük (Abortus)

Tıbbi literatürde ‘abortus’ olarak bildiğimiz ‘düşük’, gebeliğin 20. haftasından önce veya bebek yani fetüs 500 gram ağırlığa ulaşmadan gebeliğin sonlanmasıdır. Düşük çeşitleri arasında erken düşük, geç düşük, kendiliğinden düşük, kaçınılmaz düşük, tam olmayan düşük, tam düşük, fark edilmemiş düşük, isteğe bağlı düşük sayılabilir.  

Devamını Oku

Doğum Çeşitleri

Anne adaylarının gebeliğin başından beri en merak ettiği ve en çok tedirgin oldukları mevzulardan biri doğum çeşitleri konusudur. Gebelik dönemindeki kadınlar sezaryen mı, normal doğum mu, suda doğum mu, epidural ile doğum mu yapacakları konusunda gebeliğin başında doktorlarına danışırlar ancak ilk dönemler doğum şekli konusunda bir karar vermek pek doğru olmayacaktır.

Devamını Oku

Doğum Sonrası

Doğum yapmış anneleri, aksi bir durum olmadıkça normal doğumdan 24 saat sonra, sezaryendan 48 saat sonra hastaneden taburcu etmekteyiz.  

Devamını Oku

Gebelikte Ortaya Çıkan Hastalıklar

Hamilelikte yaşanan hastalıklar anne adaylarını en çok endişelendiren konulardan biridir. Hamilelikte çıkan hastalıklar konusunda kaygılanmak gayet doğal olsa da bu konu strese sebep olmamalıdır. Gebelik dönemi anne adaylarının sağlık yaşama geçtikleri, zararlı alışkanlıkları bıraktıkları ve yeni bir yaşam tarzı edindikleri özel bir dönemdir.  

Devamını Oku

Dış Gebelik

Dış gebeliğin diğer adı ektopik gebeliktir. Yumurtalıktan atılan yumurta hücresi, rahim ağzı yoluyla rahmi geçip gelen spermlerden biri ile, döl yatağında (rahimde) karşılaşır ve tüplerde spermler arasında en iyi olanı yumurta ile döllenir. Tüplerde döllenen yumurta normalde rahime gider ve oraya yerleşir ve büyümeye başlar, ardından fetüs oluşur.  

Devamını Oku

Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide

İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.