İçerik güncelleniyor....
Devamını OkuMenopoz, kadınlardaki yumurtalıkların işlevlerini kaybetmeleri sonucunda adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak adlandırılır. Normalde belirli bir yaş aralığında görülen bu menopoz dönemi, olması gerekenden daha erken bir dönemde görülürse erken menopoz olarak tanımlanır.
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...
Devamını Okuİçerik güncelleniyor...
Devamını OkuPerimenapozal (Menapoz dönemine yaklaşan kadınlar) dönemdeki kadınlar gebelikten nasıl korunmalıdır? Bir kadın 1 sene adet olmazsa yumurtlamasının durduğu ve menapoza girdiği düşünülür. Genelde 45-55 yaşları arasında menapoza girilmektedir. Yaş herhangi bir doğum kontrol yöntemini kullanmak için engel değildir.
Devamını OkuMenapoz bir kadının bir sene hiç adet olmaması durumudur. Yunanca Mens (ay), Pause (durmak) demektir. Menapozda yumurtalıklardaki foliküller tükenmekte ve buna bağlı olarak östörojen miktarı çok azalmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü menapozu yumurtalıkların fonksiyonunu kaybedip kalıcı olarak adetin kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı Türkiye’de ortalama olarak 46-48 yaşları arasındadır. Menapoz yaşı tüm dünyada ise ortalama olarak 45-55 yaşları arasındadır. 40 yaş altında adetin kesilmesi ise önceleri erken menapoz olarak tanımlanırken, günümüzde erken yumurtalık yetmezliği olarak tanımlanmaktadır.
İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.