İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması veya istenen ancak sağlık sorunları nedeniyle gebeliğin devamının önerilmediği durumlarda veya bebeğin anne rahminde kalp atışlarının durduğu durumlarda yapılan, gebeliğin sonlandırılması işlemidir.
Devamını Okuİşlemden önce hastanın anamnezi alınıp, altta yatan bir hastalığının olup olmadığı öğrenilmelidir.
Devamını Okuİşin uzmanı tarafından uygun steril şartlarda yapılırsa risk minimaldir. Ancak nadir de olsa oluşabilecek riskler aşağıda sıralanmıştır;
Devamını OkuKürtaj, istenmeyen gebeliklerin tıbbi yöntemler kapsamında sonlandırılması olarak tanımlanabilmektedir. Kürtaj işlemi geçiren kişilerin kürtaj sonrası merak ettiği konular ve dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır.
Devamını OkuKürtaj veya düşükten sonra rahmin toparlaması ve vücudun fiziksel veya psikolojik olarak gebeliğe tekrar hazırlanabilmesi için 3 ay aile planlaması yöntemlerinden faydalanıp, sonrasında gebelik planlanması önerilmektedir. Ancak bunun kesin bir süresi yoktur.
Devamını OkuDış gebelik, döllenme sonrası oluşan bebeğin, rahim içi yerine tüpler gibi başka dokulara yerleşmesi ve burada büyümeye çalışmasıdır. Bu yüzden dış gebelikleri sonlandırmak için rahim içine yaptığımız kürtaj işlemini uygulayamayız.
Devamını OkuGenelde 2 hafta cinsel ilişki önerilmemektedir.
Devamını OkuKürtaj küçük cerrahi bir müdahaledir. İşin ehli ellerde, steril şartlarda yapıldığında bile, nadir de olsa komplikasyon riski vardır. İşin uzmanı olmayan birine ise kesinlikle yaptırılmamalıdır.
Devamını OkuKürtaj ya diğer isimleri ile Dilatasyon Küretaj, Gebelik Terminasyonu, Gebelik Sonlandırılması işlemleri istenmeyen gebeliklerde ya da istenen ama sağlık sorunları nedeniyle gebeliğin devamının önerilmediği durumlarda veya bebeğin anne rahminde kalp atışlarının durduğu durumlarda yapılan, gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Bazen kalp atışı duran bebeklerin tahliyesi bazen de düşük yapmış kadınlarda rahim içindeki geride kalan parçaları tahliye etmek için kürtaj yapılabilir (retansiyone küretaj, RC). Küretaj bir rahim tahliyesi işlemidir.
Bu operasyon halk arasında hamilelik sonlandırma, bebek aldırma, çocuk aldırma gibi isimlerle de adlandırılmaktadır. Rahim tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesine ilişkin Tüzüğünde’ kürtaj işleminin nasıl ve kimlere yapılacağı konusunda alınan kararlar düzenlenmiştir. Bu tüzüğe göre 10 hafta altı gebelikler, belirli koşullar dahilinde yasal olarak sonlandırılabilmektedir.
18 yaş üstü kadın evli değilse sadece kendi rızası ile, evli ise kocasının da rızası ile sağlığında aksi bir duruma engel yok ise, 10 haftaya kadar yapılan kürtajlarla gebeliği sonlandırma hakkı vardır.
Bazen acil, kadının hayatını tehdit eden durumlarda doktor hastaya soramadan bu işlemi yapmak durumunda kalabilir. İşte bu durumda doktor, yasal mercilere durumu bildirmekle yükümlüdür. Kürtaj fiyatları işlemin yapıldığı sağlık kuruluşuna, doktora ve diğer değişkenlere göre belirlenebilir.
Kürtaj kazıma veya emme (aspirasyon, menstrüel regülasyon) yöntemi ile rahim içindeki dokuyu çıkarma işlemine denilmektedir. Sadece gebelerde değil, kanamaları olup gebe olmayan kadınlarda da rahim kanseri veya öncül patolojilerin tanısını koymak amaçlı parça almak şeklinde veya çok kanaması olan gebe olmayan kadınların rahim içi dokusunu temizleyerek tedavi etmek amaçlı, rahim içi dokuya kazıma veya aspirasyon işlemi uygulanabilir.
Probe Küretaj: Rahimdeki düzensiz kanama sorunlarında tanı ve tedavi amacıyla uygulanan işlemdir. Kanamaya sebep olan rahim içindeki kalınlaşmış tabakanın küretaj işlemi ile kazıma yöntemiyle alınmasıdır. Rahim duvarındaki bu kanama yapan kalınlaşmış tabaka küretaj işlemi ile temizlenerek hem tedavi edilmiş hem de kürtaj işleminden sonra alınan parçalar patoloji laboratuarında incelenerek hastalığın tanısı koyulmuş olur.
Fraksiyone Küretaj: Fraksiyone kürtaj operasyonu ile, kanama yerinin saptanması amacıyla 2 ayrı noktadan örnek alınabilir ve vakum tekniği yerine metal kürek aracı kullanılmaktadır. Fraksiyone kürtaj uygulaması ile endoservikal kanal ve endometriyum kısımları olmak üzere 2 farklı noktadan örnek alınır. Bu operasyon rahim ağzı ve rahim patolojilerinin tespitinde belirleyici olabilir.
Endometrial Kürtaj: Endometrial küretaj işlemi hangi tip rahim duvarı kalınlaşması yaşandığını anlamak amacı ile yapılan rahimden parça alma operasyonudur. Parça alma işlemi kanama devam ederken ya da yokken her hangi bir zamanda uygulanabilir. Rahim duvarı kalınlaşması operasyonu lokal anestezi ile uygulanan bir işlemdir.
Enorevikal Kürtaj: Rahim ağzında ya da servikste, smear testi sonucunda ya da kolposkopik incelemede şüpheli lezyon tespit edildiğinde (ASCUS, CIN, AGUS) küçük boy ve çapta keskin bir küretler ile rahim ağzı kanalının içi kazınarak patolojik inceleme yapılması için parça alınma işlemidir. Bu işlem bir çeşit rahim ağzı kanalı biyopsisi olarak da düşünülebilir. Rahim içi kürtajı ile beraber yapılabildiği gibi kolposkopi ile yapılan rahim ağzından parça, biyopsi alınırken (punch biyopsi) de aynı anda yapılabilmektedir. HPV virüsüne bağlı olarak rahim ağzında gerçekleşen değişik düzeyde hücresel değişiklerin tespit edilmesinde uygulanan ileri inceleme yöntemlerinden biri de kolposkopik yöntem ile yapılan punch biopsi ve endoservikal kürtaj olarak da bilinmektedir.
Teropatik Küretaj: Anne adayında, gebeliğin bebek ve anne için risk oluşturduğu mevcut ciddi hastalık durumunda, hamilelikte kullanmaması gereken (fetüs için zararlı) ilaç kullanımı gibi zorunlu durumlarda uygulanan kürtaj operasyonudur.
İngilizce eğitim veren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini 1998 yılında kazanarak; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olma yolunda ilk adımlarını atan Doç. Dr. Çiğdem Yayla Abide, 2005 yılında Tıp Eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Tıp Fakültesinde göstermiş olduğu üstün başarının ardından, TUS sınavında yüksek derece ile ilk tercihi olarak kazandığı Zeynep Kâmil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, göreve başlamıştır. Devlet hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için Nallıhan Hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında çalıştıktan sonra, Zeynep Kamil Hastanesine geri dönmüştür. 2018 yılında Doçentlik ünvanını almış ve Zeynep Kamil Hastanesi’ nde eğitim kadrosunda görev almıştır. 2021 yılında Zeynep Kamil Hastanesinden ayrılmış ve 2022 yılı itibarı ile İstanbul Ataşehir kadın doğum kliniğinde bilgi ve tecrübesini hastaları ile paylaşmaya başlamıştır.