Human Papilloma Virüs (HPV) kadınlarda rahim ağzı, makat ve genital organların kanserlerine erkeklerde ise penis ve makat kanserlerine sebep olabilen bir virüstür. Pek çok türü olan bu virüsün kadınlarda ve erkeklerde baş, boyun ve boğaz kanserlerine ve siğillere de sebep olabileceği bilinmektedir. HPV sık rastlanan bir virüs türüdür ve geliştirilen HPV aşıları ile HPV’den korunmak mümkündür.
İçindekiler
- HPV Nedir?
- HPV Aşısı Nedir?
- HPV Aşısı Kimlere Uygulanmalı?
- HPV Aşısı Nerede Yapılır?
- HPV Aşısı Kaç Doz Uygulanır?
- HPV Aşısı Yan Etkileri
- HPV Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?
- HPV Aşısı Ağrı Yapar mı?
- HPV Aşı Olduktan Sonra Bulaşır mı?
- HPV Olmuş Biri Aşı Olabilir mi?
- HPV Aşı Koruyuculuğu Ne Zaman Başlar?
- HPV Aşısı Fiyatları
HPV Aşısı Kimlere Uygulanmalıdır?
HPV Nedir?
HPV insanlar arasında oldukça yaygındır ve çoğu kişi bu virüsü taşıdığını dahi fark etmeyebilir. Ancak sık görülen bu virüsün bazı türleri oldukça tehlikeli hastalıklara sebep olabilmektedir. Genital siğillere ve kanser türlerine sebep olabilen HPV cildi etkileyen ve hem cinsel yolla hem de farklı şekillerde bulaşabilen bir virüstür. Kişinin HPV virüsü taşıyıp taşımadığını anlamak için belirli testler yapılmaktadır. Bu testlerde çok fazla türü olan HPV’nin tehlikeli tipleri başta olmak üzere pek çok türünün tespit edilebilmesi mümkündür. HPV’den korunmak için alınabilecek en önemli önlem HPV aşılarıdır.
HPV Aşısı Nedir?
HPV aşısı papilloma virüsünün insanlarda görülen türlerine karşı koruma sağlayan ve koruma başarısı oldukça yüksek olan bir aşıdır. Rahim ağzı kanserine neden olan HPV tip 16 ve HPV tip 18 başta olmak üzere HPV tiplerinden ve HPV’nin sebep olduğu hastalıklarından korunmak için hem kadınlara hem erkeklere HPV aşısı olmaları önerilir.
HPV Aşısı Kimlere Uygulanmalı?
HPV aşısı 9 yaşından büyük olan ve aşı uygulamasını engelleyecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan kadın erkek fark etmeksizin herkese uygulanabilir. Özellikle 9-26 yaş aralığında uygulanması önerilen bu aşılar 45 yaşına kadar olan kişilerde koruma sağlamaktadır ancak günümüze 45 yaşının üstündeki kişilerde de belirli bir düzeyde koruma sağladığı bilindiğinden bir üst yaş sınırı olmaksızın herkese önerilmektedir.
HPV Aşısı Nerede Yapılır?
HPV aşısı enjeksiyon yapılabilen sağlık ocakları, hastaneler, özel muayenehaneler ve özel hastanelerde uygulanabilir. SGK tarafından karşılanmayan bu aşı reçetesiz satılır ve ilacı temin ettikten sonra bir sağlık kuruluşunda enjeksiyon yaptırabilirsiniz.
HPV Aşısı Kaç Doz Uygulanır?
HPV aşı takvimi şu şekildedir: HPV aşıları genellikle 3 doz olarak uygulanır ancak bazı kişi grupları için 2 doz da yeterli olabilmektedir. Aşı 15 yaş üstü kişilerde 3 doz olarak uygulanacaksa ilk dozdan İlk dozdan 2 ay sonra 2. doz, ikinci dozdan 4 ay sonra 3. doz olacak şekilde uygulanır. 15 yaş altı çocuklarda ise 6 ay aralıkla 2 doz biçiminde HPV aşısı uygulanabilir. Doktor, kişinin durumunu değerlendirdikten sonra kaç doza ihtiyacı olduğunu ve nasıl bir aralıkla aşı olması gerektiğini bildirebilir.
HPV Aşısı Yan Etkileri
HPV aşısı yan etkileri oldukça hafiftir ve çoğu kişi yan etki yaşamaz, Yan etkiler arasında hafif kol ağrısı, şişme ve kızarıklık gibi durumlar bulunur. Enjeksiyon sonrası baş dönmesi ve bayılma çok nadir görülen yan etkilerdir. Aşıdan sonra bulantı, kusma ve halsizlik gibi çok az görülen yan etkiler ise birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
HPV Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?
HPV Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?
Aşı 9 yaşından itibaren üst yaş sınırı olmaksızın her yaştan ve her cinsiyetten kişilere uygulanabilmektedir. Maksimum korumanın sağlanması için cinsel hayatın başlangıcından önce 9-26 yaş aralığında aşının yaptırılması önerilir.
HPV Aşısı Ağrı Yapar mı?
HPV aşısı kol ağrısı ve baş ağrısı yapabilir ancak bu yan etkiler herkeste görülmez ve kısa sürelidir.
HPV Aşı Olduktan Sonra Bulaşır mı?
HPV aşıdan sonra kişiye bulaşabilir ancak kişinin vücudunda yeterli antikor olduğundan bu bulaş kişide herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Aşının oluşturduğu bu antikorlar virüsle savaşır ve kişinin vücudundan virüsün atılmasını hızlandırır. Yani olası bir bulaşma durumu aşının başarısız olduğu anlamına gelmez aksine virüse maruz kaldığınız halde aşı tarafından korunduğunuzu gösterir.
HPV Olmuş Biri Aşı Olabilir mi?
HPV bulaşı olan bir kişi bulaş sonrasında da aşı yaptırabilir ve yaptırmalıdır. Çünkü HPV’nin çok fazla türü vardır ve aşı tehlikeli türlerin de dahil olduğu pek çok HPV tipi için koruma sağlar. Yani bir ya da birden fazla HPV tipi ile enfekte olmuş kişi aşı sayesinde diğer tiplerden korunabilir. Aşı kişinin aşıdan önce kaptığı HPV’nin vücudundan atılımını hızlandırır ve hastalık oluşturma riskini düşürebilir.
HPV Aşı Koruyuculuğu Ne Zaman Başlar?
HPV aşısı koruyuculuğu ilk dozdan 2 ay sonra başlar ancak bu sürede tam koruma sağlanmaz, ikinci dozda koruma kısmi düzeydedir ve son dozdan sonra 4 ay sonra antikorlar koruyucu seviyeye ulaşır.
HPV Aşısı Fiyatları
İstanbul HPV aşı fiyatları, HPV hastalığına yakalanan veya bu hastalıktan korunmak isteyen kişilerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. HPV aşısı İstanbul fiyatları hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Çiğdem Abide ile iletişime geçebilirsiniz. Doç. Dr. Çiğdem Abide, HPV aşısı dozlarını Ataşehir’de bulunan muayenehanesinde uygulamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rahim kanseri, meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserinden sonra en sık görülen dördü…
Devamını OkuRahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen …
Devamını OkuKolposkopi, büyüteç yardımı ile optik sistem kullanılarak dijital veya dürbün şe…
Devamını Oku