Kadınlarda orgazm olma ya da olamama durumu oldukça merak edilen ve araştırmalarla desteklenen bir konudur. Kadın orgazmı, erkekteki gibi basit olmadığı için birçok kadın bu konuda başarısız olduğunu düşünerek cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Yapılan araştırmalarda kadınların üçte birinin hayatlarında hiç orgazm olmadıkları ortaya çıkmaktadır. Orgazm olamama bir kadının cinsel sağlığı için aslında önemli bir konudur. Orgazm olamama şikayeti yaşayan ancak konudan utanma, toplumsal normlardan çekinme gibi nedenlerle bir uzmana başvuramayan kadınlar oldukça fazladır.
Orgazm Nedir?
Orgazm, cinsel uyarılmanın uzun süre olması sonucunda kişiye zevk veren bir doyum noktasıdır. Orgazm; mastürbasyon veya cinsel ilişki ile ulaşılan haz sonucunda görülmektedir. Kadınlarda hormonların yoğun olduğu dönemlerde nadir de olsa uyku sırasında orgazm görüldüğü bilinmektedir. Genellikle 10-20 saniye arasında süren orgazm, bazı ilaçlar veya kullanılan kondom çeşidi nedeniyle daha uzun sürebilmektedir. Orgazm sırasında kalbin hızlı atması, yüzün kızarması, kasılma, hızlı nefes alıp verme belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Kadınlar Nasıl Orgazm Olur?
Kadın orgazmı, erkeklerde görülen orgazm şekline göre daha kapsamlıdır. Kadınlarda orgazm sağlanması için iki yol bulunmaktadır. Vajinal ve klitoral olmak üzere iki şekilde orgazm gerçekleşmektedir. Bu orgazm mastürbasyon veya cinsel ilişki yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. Vajina duvarının uyarılması veya klitorisin uyarılması orgazm doğurmaktadır.
Kadınlarda, erkeklerdeki gibi fizyolojik bir boşalma görülmediği için orgazm olunmadığı düşünülebilir. Ancak cinsel ilişkinin nasıl ilerlediği ve kadının o anki fiziksel ve ruhsal durumu orgazm şiddetini etkilemektedir.
Kadınlar orgazm olduğunu yaşadıkları belirtiler sonucunda anlayabilmektedir. Orgazm, cinsel ilişki veya mastürbasyon gibi durumlardan alınan hazzın en tap noktası olarak bilinmektedir. Bundan dolayı orgazm olmadan önce kişi uzun süreli bir haz yaşamaktadır. Bu süreçte de vajinada, rahimde ve vücudun birçok yerinde istemsiz kasılmalar görülmektedir. Orgazm anında vajinanın daha çok kayganlaşmasına yarayan sıvılar görülebilmektedir.
Anorgazmi Neden Olur?
Anorgazmi, kadınlarda veya erkeklerde orgazm olamama durumudur. Fiziksel veya psikolojik nedenlerle kadınlarda bu problemler sık görülebilmektedir. Orgazm olamama durumunun bir sorun veya hastalık olarak adlandırılabilmesi için en az altı ay sürmesi gerekmektedir. Kadınlarda anorgazmi; nörolojik, psikolojik, kardiyolojik birçok sorundan kaynaklı görülebilmektedir. Çoğunlukla anorgazmi yaşayan kadınların ileri yaşta olduğu saptanmıştır. Buna çok uzun süre evli kalan kadınlar da eşlik edebilmektedir.
- Partnerine karşı güvensiz olma,
- Kadının eğitim seviyesi,
- Cinsel eğitim eksikliği,
- Cinselliğin tabulaşması ve öğrenilememesi,
- Sigara kullanımı,
- Pelvik kaslarda zayıflık, sinir hasarı,
- Damar tıkanıklığı sonucu genital bölgede kan akımının azalması gibi nedenler anorgazmiye sebep olabilmektedir.
Kadınlarda Orgazm Olamama Nelere Yol Açar?
Kadınlarda orgazm olamama, psikolojik olarak olumsuzluklara yol açabilmektedir. Kadının orgazm yaşayamaması anksiyeteye, kişinin kendisini kötü hissetmesine hatta depresyona bile yol açabilmektedir. Aslında bu sorunu yaşayan birçok kadın, cinsel ilişki veya mastürbasyon sırasında haz hissetmekte ancak birçok nedene dayalı olarak haz süresinin kısa sürmesinden dolayı orgazm noktasına ulaşamamaktadır. Sonucunda da kişi cinsel performansından şüphe duyarak cinsel isteksizlik, psikolojik sorun, partneriyle olumsuz durumlar yaşamaya başlamaktadır.
Kadınların orgazm durumu erkeklere göre daha komplike olduğu için aslında her cinsel durumda orgazm yaşamak mümkün olmayabilmektedir. Orgazm konusunda beklentiye girmeden haz hissine odaklanmak orgazm yaşanmasını daha kolay hale getirebilmektedir.
Anorgazmi Türleri
Anorgazmi türleri, orgazm olamamanın derecesine göre belirlenmektedir. Birincil anorgazmi, hiç orgazm yaşanmaması durumuna denmektedir. İkincil anorgazmi ise kişinin daha önce orgazm yaşadığı ancak sonradan bir sorun olarak görüldüğü durumdur. Rastgele anorgazmi de kişinin bazı zamanlarda orgazm olduğu bazı zamanlarda olamadığı durumdur.
Klitoral Anorgazmi: İdrar deliğinin üzerinde yer alan klitoris, sinir uçlarını barındırmakta ve cinsel uyarılmanın en sık olduğu bölge olarak bilinmektedir. Klitorisin uyarılması sonucu orgazm olamama durumuna klitoral anorgazmi denmektedir.
Vajinal Anorgazmi: Klitoris ile uyarılması yaşanıp, vajinal uyarılma sonucu orgazm yaşanmaması durumudur. Coital orgazm olarak da bilinmektedir.
Orgazm Olamama Tedavisi
Orgazm olamama tedavisinde birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Çoğu durumda bu işlemlerin birkaçının bir arada uygulanması, tedavide başarıyı artırmak için önemlidir. İlk olarak jinekolojik muayene yapılmakta ve fiziksel bir sorun olup olmadığı belirlenmektedir. Anorgazmi tedavisinde genital bölge işlemleri de yer almaktadır.
G-shot işlemi, G noktası büyütme, vajinadaki G noktası denilen cinsel hazzın hissedildiği noktaya (günümüzde nokta olarak değil bir erojen ağ, bölge olarak tarif edilmektedir) dolgu enjeksiyonudur. O-Shot ise vajinadaki ve klitoris etrafındaki haz artırıcı yerlere yapılan enjeksiyonlardır.
Lazer veya ameliyatla vajinal daraltma, yenileme (rejuvenasyon) işlemleri de orgazm olmayı kolaylaştırmak için uygulanabilmektedir.
Psikolojik nedenlere bağlı isteksizlik veya orgazm sorunlarının tedavisinde ise cinsel terapiler, akupunktur tedavileri, hipnoterapiler, ilaç tedavileri denenmektedir. Tercihimiz birçok hastada yaptığımız gibi kombine tedavilerdir.
Kadınlarda boşalamama sorunu nasıl çözülür?
Kadınlarda boşalamama tedavisi birçok yöntemle gerçekleşmektedir. Kegel egzersizi, vajinal işlemler, psikolojik terapi tedavileri bu soruna çözüm olmaktadır.
Anorgazmi nasıl geçer?
Orgazm olmama sorunu yaşayan kadınlar anorgazmi tedavisi için uzman bir kadın hastalıkları doktoruna başvurmalıdır. Hastanın orgazm sorunu hikayesine göre tedavi planlanmalıdır.
Orgazm olamıyorum, neden?
Orgazm olamamanın birçok nedeni vardır. Psikolojik olarak cinselliğe hazır olmamak, fiziksel sorun olması, cinsellik hakkında eksik veya yanlış bilgiye sahip olmak gibi nedenler orgazm olmayı zorlaştırmaktadır.